Teploty venku pomalu klesají a pochmurné podzimní počasí je za dveřmi. Spoustu lidí trpí v tomto období na nachlazení či chřipky. Proto je vhodné věnovat zvýšenou pozornost našemu jídelníčku a zařadit do něj co možná nejvíce potravin, jež podpoří obrannou schopnost našeho organismu a podpoří tak naše zdraví. Jaké recepty jsou v tomto ročním období nejvhodnější?
Kari čočka
Čočka je sama o sobě skvělým zdrojem živin a minerálů. Kromě sacharidů obsahuje rovněž poměrně velké množství bílkovin a v neposlední řadě také vlákniny. Červená nebo černá čočka je také velmi rychlá na přípravu, jelikož ji stačí povařit pouze dvacet minut. Po uvaření stačí luštěninu dochutit dle vašich preferencí. Na podzim je vhodné přidat například kvalitní kari koření, které náš organismus takzvaně zahřeje. Toto směsice koření navíc obsahuje kurkumu, která je pro naše tělo velice prospěšná a funguje také jako prevence proti rakovině.
Jak využít dýni?
Dýni lze na podzim sehnat opravdu levně a nevěřili byste, jak široké využití má tato zelenina v naší kuchyni. Pečená dýně se hodí jako skvělá příloha k masu nebo tofu. Dýni jednoduše nakrájejte na menší kousky, posypte pepřem, solí a česnekem a následně dejte péct na zhruba čtyřicet minut. Jakmile je dýně měkká můžete servírovat. Obdobně můžete vytvořit také dýňové hranolky, které jsou oproti těm z brambor mnohem méně kaloričtější, takže se skvěle hodí do diety.
Tato zelenina najde své využití rovněž při pečení, kdy ji stačí pouze rozmixovat a přidat do těsta, které bude díky tomu vláčné a nadýchané. Takto lze vytvořit například výborný dýňový koláč. Dýně obsahuje celou pro tělu důležitých mikronutrientů. Lze jmenovat například hořčík, který je velmi důležitý pro regeneraci našeho organismu. Tuto zeleninu se tedy rozhodně vyplatí zařadit na podzim a zimu do našeho jídelníčku.