Sušené ovoce známe všichni, slyšeli jste už o ovoci, které se suší mrazem? Pokud ne, je to velká škoda. Pochutnáte si na něm a navíc je zdravé jako čerstvé.
Pochutnejte si na ovoci sušeném mrazem – v čem je lepší než to běžné
Klasicky doma sušíme přebytečné ovoce teplem. Jenže právě díky teplu ztrácí ovoce cenné látky, které obsahuje. Takže i když získáme lahodnou, chutnou a zdravou svačinku, běžně sušené ovoce, jak jej všichni známe, už neobsahuje tolik cenných látek a vitamínů jako za čerstvého stavu. Lyofilizované ovoce – tedy ovoce, které se suší za pomocí mrazu a nízkého tlaku, je sice také usušené, všechny své cenné látky si ale zachovává. Navíc získáte velmi křupavou a netradiční svačinku, kterou si zamilujete. Proces lyofilizace je však poměrně náročný a nákladný. Jak to vlastně funguje?
Není to jen tak
Ovoce sušené mrazem je v posledních letech obrovským hitem, milovníci zdravé výživy si tento způsob úpravy ovoce zamilovali a postupně se dostává i k nám ostatním. Lyofilizované ovoce si zachovává všechny své cenné látky – s přehledem se tak vyrovná stejnému ovoci v čerstvém stavu. Jenže lyofilizace je dost zdlouhavá a náročná. Než se ovoce upraví je nutno postupovat přesně a ani přístroj k tomu využívaný není úplně nejlevnější. Logicky tak roste i cena za tuto pochoutku.
Na druhou stranu ovoce sušené mrazem se stává velmi lehkým a křehkým, neztrácí na vitamínech, ale na váze. Jedna malá hrstka, která poslouží jako svačinka tak váží třeba jako jeden list obyčejného papíru. Tím se cena za pochoutku zase vyrovnává. Ovoce přitom krásně křupe a možná se vám podaří snáze obalamutit mozek, že sice křoupete, ale nutně to nemusí být brambůrky, které u televize jíte obvykle. Ušetříte tak spousty kalorií a ještě si pochutnáte na ovoci plném vitamínů a minerálů.
Jak to funguje
Ovoce se nejprve nechá rychle zamrazit a následně se suší za nízkého tlaku, i když se to tak nezdá nejde o úplně snadný proces, jako je tomu například u běžného sušení teplem, kdy stačí ovoce pouze dát ke zdroji tepla nebo do sušičky a je to hotové. Výhody lyofilizace jsou ale zřejmé, ovoce neztrácí svou chuť, tvar ani barvu a především si zachová všechny vitamíny a minerály – tak jak je potřebujeme dostat pro své zdraví.
Tuto pochoutku určitě musíte vyzkoušet, takto upraven ovoce je dokonale lehké a křupavé.